Herczeg Szonja

Ablak

2016. szeptember 17. 12:30 - HerczegSzonja

Várom, hogy kinyissa a szemét. Bár akkor sem tudná, ki vagyok, de legalább látná, hogy nincs egyedül.

Klór, hipó szag terjeng valami furcsa főzelékkel keverve. Fehér minden, olyan kórházas.

Nemsokára jön a nagyvizit, azt mondták. Addig még várok. Legfeljebb visszajövök holnap, ha zavarok.

Nem értem, hogy tulajdonképpen mit keresek itt. Nem ismer engem. Én sem őt. Vagyis utóbbi nem igaz, valamennyire azért megismertem.

Minden nap teszek egy nagy kört a környékemen, ez az én testmozgásom a nyugdíj óta. Elmegyek a kultúrházig, a templom és az iskola mellett. Útközben van egy nagyon szép, régi ház. Az egyik, földszinti ablak különösen megfogott. Múlt héten közelebb mentem, most már meg kellett nézzem a gyönyörű virágokat a párkányon.

Nem tudtam, hogy mivel itatják őket, de csak úgy burjánzottak a szebbnél szebb szirmok. Látszott, hogy nagyon jól érzik magukat, ha lehet ilyet mondani növényekre.

Ekkor láttam gazdájukat, egy rózsás, nejlon otthonkában mászkáló nőt. Ősz, dauerolt haja szépen tupírozva, arca gondterhelt. Amikor először láttam, épp kávét főzött a kotyogósban, miközben újságot olvasott orrára félig lehúzott szemüvegével.

Másnap is arra kanyarodtam. Ugyanabban az otthonkában a konyhaasztalnál ült és csak nézett maga elé. Egy kefir és zsemle volt az asztalon,
érintetlenül. Elszégyelltem magam a kukkolásért, hamar odébb mentem.

Pár napig kikerültem a házat, nem akartam zavarni. Amikor legközelebb mentem, a nő sehol sem volt, nyugodtan nézegethettem a virágokat. Végül is bennük gyönyörködtem, nem a szegény, magányosnak tűnő asszonyban.

...

Egy hét telt el, és az utam megint a szépséges növények közé vitt. A nő szokás szerint a konyhában volt, ugyanazon a széken ült, a kis fekete-fehér tévéjén valami szappanopera ment. Előtte kiterítve egy fekete-piros, hímzett fedelű fényképalbum, azt nézegette, miközben a kotyogós már fütyült a tűzhelyen. Mintha meg sem hallotta volna, csak lapozott és lapozott és a kefirjét kortyolgatta.

Másnap a gyerekeim jöttek látogatóba, így a séta kimaradt. Csak két nap elteltével indultam útnak, de szokatlan látvány fogadott. Közelebbről is meg kellett néznem, amit látni véltem. A virágok kókadoztak, szinte szomorúnak tűntek. A konyha üres volt. Az asztal is. Kísérteties, mintha elszállt volna a lakásból az élet.

Nem tudtam mire vélni a dolgot, de magamra parancsoltam, ne okvetlenkedjek, menjek tovább.

Harmadnap a virágok szinte haldokoltak. Ekkor már nagyon nyugtalan lettem. Ahogy ott toporogtam, egy középkorú nő jött ki a kapun. Mielőtt végiggondoltam volna, mit teszek, már le is szólítottam.

- Elnézést, ne haragudjon! Nem tudja, mi történt Szalainével a földszintről? -  még korábban lenéztem a nevét a kapucsengőről.

- Jaj, hát nem tudja? Kórházban van, szívrohamot kapott.

- Jesszusom...

- Igen, igen. Tudja...valaki idetelefonált három napja, hogy az unokája balesetet szenvedett, és azonnal szüksége lenne harmincezer forintra. Ilonka néni annyira megijedt, hogy összeesett.

- Borzasztó...

- Igen, tudja, már öt éve nem néztek felé az unokái, mióta Dániába költöztek. Próbáltam meggyőzni, hogy ez valami átverés lehet, amikor átrohant hozzám, hogy Dávidkának balesete volt. De nem hallgatott rám. Azt mondta hiába hívja, nem veszi fel a telefont. Nem mintha eddig gyakran visszahívta volna őt...Ön honnan ismeri Ilonkát?

- A boltból csak, itt lakom a szomszédban...együtt szoktunk...vásárolni. Nem tudja véletlenül melyik kórházba vitték?

- De, de a Dél-pestiben van. Ha meglátogatná, adja át jókívánságaimat.

...

Én meglátogattam, de úgy tűnt, rajtam kívül senki más. Kórházi, másodkézből megmaradt dolgok voltak az asztalán, rajta is zöld, kórházi ruha.

Ha felébred, nem tudom, hogy fog fogadni. Remélem nem néz bolondnak, amiért segíteni akarok rajta.

Szívesen behoznám neki az otthonkáját.

 

(Fotó: wallpaperfolder.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://herczegszonja.blog.hu/api/trackback/id/tr8213731426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.